Ισίδωρος Ζουργός, Η αηδονόπιτα


Διαβάσαμε και σας προτείνουμε....
(από τη φιλόλογο Κονδυλάκη Ροζάνα)

Ισίδωρος Ζουργός, Η αηδονόπιτα, εκδόσεις Πατάκη
Ιστορικό μυθιστόρημα
εξαιρετικό


Ο νεαρός αμερικανός Γκάμπριελ Θάκερεϊ Λίντον, φιλέλληνας και σπουδαστής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, ύστερα από μια ερωτική απογοήτευση αποφασίζει να φύγει για την επαναστατημένη Ελλάδα. Φτάνει αρχικά στη Νάξο και κατόπιν στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει μια καινούρια πορεία από τον Όλυμπο και τον Θεσσαλικό κάμπο μέχρι τα αρματολίκια της Ρούμελης και το πολιορκημένο Μεσολόγγι. Εκεί θα πολεμήσει με αυταπάρνηση,  θα γνωρίσει μεγάλες μορφές της επανάστασης (τον Καραϊσκάκη, το Λόρδο Βύρωνα και  τον «Ανώνυμο Ελληνα», συγγραφέα της «Ελληνικής Νομαρχίας»), αλλά και τον έρωτα στο πρόσωπο μιας Ελληνίδας. Τις περιπέτειες της ζωής του, τα συναισθήματά του αλλά και τις προσωπικές του ανησυχίες και αναζητήσεις καταγράφει από την αρχή του ταξιδιού στο ημερολόγιό του.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα: το άπιαστο όνειρο, τη μακρινή ουτοπία! Στις αρετές του βιβλίου συγκαταλέγονται η ιδιαίτερα παραστατική απεικόνιση της εποχής (ειδικά οι σκηνές της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου είναι εξαιρετικά γλαφυρές), οι έγκυρες και ακριβείς ιστορικές αναφορές, η συναρπαστική πλοκή (παρά τις όποιες αδυναμίες, ιδιαίτερα προς το τέλος του βιβλίου), η απουσία εθνοκεντρισμού παρά το θέμα του και, τέλος, η πάντοτε εμπνευσμένη γλώσσα του Ζουργού με τις εξαιρετικής  ζωντάνιας και πρωτοτυπίας μεταφορές που συναντούμε σε όλα του τα έργα σε συνδυασμό με τη φυσικότητα και την ακρίβεια στην απόδοση του γλωσσικού ιδιώματος των ηρώων.

Επιλεγμένα αποσπάσματα:
(Ο Γκάμπριελ αναφερόμενος στα βλέμματα που ανταλλάσσουν η αγαπημένη του με τον άντρα της): Δε φοβάμαι πια το θάνατο, δεν τρέμω τα φονικά. Στην ομορφιά όμως και στα μεταξύ τους βλέμματα μένω ανυπεράσπιστος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλο βραβείο για το βίντεο "Η ιστορία του σχολείου μου"

Εκδήλωση στο αμφιθέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου