2η Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή βιβλίων
Για δεύτερη φορά, πιο μεθοδικά, οργανωμένα και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, η ομάδα λογοτεχνίας πραγματοποίησε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων τη μεγάλη ανταλλαγή βιβλίων. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του σχολείου και επιλογή του βιβλίου που θα ήθελε καθένας να προτείνει/"συστήσει" σε συμμαθητή ή συμμαθήτριά του. Στη συνέχεια κάθε παιδί έγραψε το δικό του μικρό μηνυματάκι προς τον αποδέκτη του βιβλίου. Μερικά από τα κειμενάκια ήταν πραγματικά εμπνευσμένα!

Πάνω από 25 βιβλία άλλαξαν χέρια με αυτόν τον τρόπο. Οι αποδέκτες προέκυψαν με κλήρωση. Στη δράση συμμετείχαν, εκτός από τα παιδιά της ομάδας, και συμμαθητές τους από τη Β΄ Λυκείου που ήθελαν ούτως ή άλλως να δανειστούν κάποιο βιβλίο για τις γιορτές. 

Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί μιας μορφής "διάλογος" ανάμεσα στα παιδιά με θέμα την εντύπωση που τους άφησε το βιβλίο. Ο αποδέκτης δηλαδή να "απαντήσει" με ένα δικό του σημείωμα στο αρχικό κείμενο μετά την ανάγνωση του βιβλίου ανταλλάσσοντας έτσι γνώμη με το παιδί που αρχικά πρότεινε το βιβλίο.

Επειδή έρχονται και γιορτές εκτός από το βιβλίο-δώρο, κεκάκια, σοκολατάκια και καραμέλες γλύκαναν την ατμόσφαιρα. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία έγινε εντελώς ανέξοδα, καθώς, τα βιβλία που ανταλλάχθηκαν προήλθαν από τη σχολική βιβλιοθήκη και θα επιστραφούν σε αυτήν μετά την ανάγνωσή τους. Στην ουσία αυτό που δωρήθηκε δεν ήταν το ίδιο το βιβλίο ως αντικείμενο, αλλλά η εμπειρία της ανάγνωσής του και μια πρώτη υποκειμενική αποτίμησή του!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλο βραβείο για το βίντεο "Η ιστορία του σχολείου μου"

Εκδήλωση στο αμφιθέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου