Εκδήλωση στο αμφιθέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η 23η Απριλίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως ημέρα αφιερωμένη στη δύναμη και στη σημασία του βιβλίου. Τη μέρα αυτή γιορτάζει το βιβλίο και όσοι αγαπούν το διάβασμα. Για να τιμήσει τον συγκεκριμένο θεσμό αλλά και την εν γένει προσφορά του βιβλίου η ομάδα βιβλιοθήκης του σχολείου μας πραγματοποίησε την Τετάρτη 26/4/2023 στο αμφιθέατρο εκδήλωση που παρακολούθησαν τμήματα της Α΄ και της Β΄ τάξης.







Για τη φετινή επέτειο αποφασίστηκε να τιμηθούν δύο σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων: η συγγραφέας εφηβικής και νεανικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, και ο πάντα επίκαιρος Νίκος Καζαντζάκης για τα 140 χρόνια από τη γέννησή του.



Η ομάδα εργάστηκε μεθοδικά και αποτελεσματικά με συναντήσεις τόσο εντός όσο και εκτός σχολικού προγράμματος. Για το α΄ μέρος της εκδήλωσης, το αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, προβλήθηκε βίντεο που είχαν επιμεληθεί οι μαθήτριες Μαγκουσάκη Κάλλια και Μηλιαράκη Στέλλα με τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου της συγγραφέως.  


Ακολούθησε δραματοποιημένο το πρώτο κεφάλαιο από το “Καπλάνι της βιτρίνας”. Οι μαθητές-τριες Δαμιανάκη Δανάη, Δαμιανάκη Χρυσάνθη, Καλώστου Μαρία, Σιμεόνοφ Νταβίντ και Τσιμπλοστεφανάκης Γιώργος ζωντάνεψαν με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής και του βιβλίου.



Το β΄μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη. Αρχικά, η μαθήτρια Παπαδάκη Μαρία παρουσίασε σύντομα βασικές πτυχές της ζωής και του έργου του και έκανε σύντομες αναφορές στη θεματική των σπουδαιότερων βιβλίων του. Την παρουσίαση, δομημένη πρωτότυπα στον άξονα των επιρροών που δέχτηκε ο συγγραφέας από τις γυναίκες που γνώρισε και τον ενέπνευσαν, είχαν προετοιμάσει οι Γιάννης Βρεττάκης και Δέσποινα Κουδουμά.




Ακολούθησε ανάγνωση σύντομων αποσπασμάτων από τα βασικότερα βιβλία του, επιλεγμένων από τα ίδια τα παιδιά, με τη συνοδεία ορχηστρικής μουσικής που έπαιξαν στο πιάνο οι μαθήτριες Ανυφαντάκη Ευρυδίκη και Γκιουζέλη Ασπασία. Τα αποσπάσματα επέλεξαν και διάβασαν οι μαθήτριες: Ανυφαντάκη Ευρυδίκη, Βροντάκη Δήμητρα, Γκιουζέλη Ασπασία, Δαμιανάκη Δανάη, Καλώστου Μαρία, Μαγκουσάκη Κάλλια, Μαλλιαράκη Μαρίζα, Πετυχάκη Ιωάννα.



Η εκδήλωση έκλεισε με ειδική αναφορά στο έργο “Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” με δραματοποίηση μιας σκηνής από το βιβλίο από τις μαθήτριες Δαμιανάκη Δανάη, Καλώστου Μαρία, και με την περίφημη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Αλέξης Ζορμπάς”. Το συρτάκι των μαθητών-τριών Βρεττάκη Γιάννη, Βροντάκη Δέσποινας, Δαμιανάκη Δανάης, Καλώστου Μαρίας και Χαραλαμπάκη Άρη ξεσήκωσε το κοινό και απέσπασε πολλά χειροκροτήματα!



Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε εικαστικά με σχέδια και αφίσες με διάσημες φράσεις του Νίκου Καζαντζάκη, που είχε φιλοτεχνήσει η καλλιτεχνική παρέα της ομάδας: Ανωγειανάκη Αργυρώ, Γιακουβή-Σιούντα Μάγια, Ζαχαράκη Αλεξάνδρα, Μαλιαράκη Μαρίζα, Μηλιαράκη Στέλλα, Πετυχάκη Ιωάννα, Πετούση Μαρίνα, Σταυρακάκη Μάιρα, Τσαγκαράκης Στέλιος, Χαραλαμπάκης Άρης. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση βιβλίου με τα έργα των δύο συγγραφέων που διαθέτει προς δανεισμό η Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου.


Η ομάδα βιβλιοθήκης με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Κονδυλάκη Ροζάνα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον διευθυντή του σχολείου, Οικονόμου Αλέξανδρο, και όλους τους συναδέλφους και το προσωπικό του σχολείου για την πολύτιμη αρωγή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλο βραβείο για το βίντεο "Η ιστορία του σχολείου μου"