αναφορές στον τύπο




Εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Γιορτάζοντας την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
www.patris.gr
Με τον καλύτερο τρόπο γιορτάστηκε χθες στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Καθηγητές, μαθητές και γονείς γιόρτασαν εγκανιάζοντας τη νέα αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου και παρακολουθώντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση.

Πολλοί ήταν κι εκείνοι που δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν την έκθεση βιβλίου, η οποία λειτούργησε από την Τετάρτη μέχρι και χθες στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ήταν ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γρηγόρης Σμυρνάκης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Παντελής Μπικάκης, ο αντινομάρχης Σήφης Αγγελιδάκης, ο προϊστάμενος Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β’/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Αντώνης Σανουδάκης και ο τ. δήμαρχος και τ. ευρωβουλευτής Μανόλης Καρέλλης.

Λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί έγινε ο αγιασμός στη νέα αίθουσα του σχολείου. Ακολούθησαν ομιλίες από τη διευθύντρια του 3ου Λυκείου Σοφία Κανάκη και τη μία εκ των υπεύθυνων καθηγητριών της βιβλιοθήκης Γωγώ Κουγιουμουτζάκη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση, με τη συμμετοχή των καθηγητών Κώστα Ζερβάκη, Πρόδρομου Καραδελόγλου, Κατερίνας Κάργα και Αντιγόνης Αραμπατζόγλου.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Το ιστορικό λειτουργίας της βιβλιοθήκης παρουσίασε η κυρία Κουγιουμουτζάκη λέγοντας τα παρακάτω:

“Με τα εγκαίνια της νέας αίθουσας της βιβλιοθήκης μας υλοποιούμε ένα όνειρο πολλών χρόνων. Η βιβλιοθήκη, που στεγάστηκε στην αρχή σε μία αίθουσα στο υπόγειο του παλιού κτιρίου και αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα για το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, παρέμεινε στον ίδιο χώρο για έντεκα περίπου χρόνια.

Ιδρύθηκε κατά το σχολικό έτος 1990-1991 με βιβλία που δώρισαν οι μαθητές του σχολείου και εμπλουτίστηκε από τη βιβλιοθήκη του Α’ Γυμνασίου Θηλέων, που στεγαζόταν παλαιότερα στο κτίριο αυτό.

Δύο χρόνια αργότερα, κατά το σχολικό έτος 1992-1993 άρχισε να λειτουργεί ως δανειστική. Τα πρώτα χρήματα που διατέθηκαν για την αγορά βιβλίων προήλθαν από τα έσοδα της θεατρικής παράστασης (του έργου “Ο Κουτσομπόλης” του Δημήτρη Ψαθά), που ανέβασε η θεατρική ομάδα του σχολείου, καθώς και για την αγορά τηλεόρασης, βίντεο, επιδιαφανοσκοπίου και μαγνητοφώνου.

Στα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με έσοδα από εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου ή προγράμματα του υπουργειου Παιδείας που αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι καθηγητές της βιβλιοθήκης μαζί με ομάδες μαθητών. Επίσης, εμπλουτίζεται από δωρεές των καθηγητών του σχολείου, από τους μαθητές μας, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, από το Δημο Ηρακλείου, από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης, από την Ενωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, από τη Μαθηματική Εταιρεία παράρτημα Ανατολικής Κρήτης, από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, από τράπεζες, από τις Μινωικές Γραμμές, από βιβλιοπώλες της πόλης μας, από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, καθώς και φίλους ιδιώτες που αγαπούν το βιβλίο.

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, που υπήρξε μαθήτρια του σχολείου έστειλε μια σειρά βιβλίων, πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα και ένα cd player. Τέλος, η σύζυγος, οι συγγενείς, οι συνάδελφοι και οι φίλοι του πρόωρα χαμένου καθηγητή των Μαθηματικών του σχολείου μας Δημήτρη Καβουσανάκη, δώρισαν ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων και με απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου ιδρύθηκε πτέρυγα βιβλιοθήκης στη μνήμη του.

Στα πλαίσια του εμπλουτισμού και της οργάνωσης της βιβλιοθήκης όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου εκδηλώσεις από καθηγητές και μαθητές, όπως εκδήλωση για το “παγκόσμιο θέατρο”, για τα “100 χρόνια κινηματογράφου”, για τα “400 χρόνια από τη γέννηση του Καρτέσιου” από το συνάδελφο Δημήτρη Καβουσανάκη. “Ρατσισμός - πρόσφυγες - ανθρώπινα δικαιώματα - όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι”, με καλεσμένους τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηράκλειο και έναν Κούρδο πρόσφυγα.

Το 1999 εκδόθηκε ημερολόγιο αφιερωμένο σε 12 μεγάλους Ελληνες ποιητές. Τις εκδηλώσεις πλαισίωναν εκθέσεις βιβλίου με τα έσοδα των οποίων εμπλουτίζαμε τη βιβλιοθήκη.

Παράλληλα η βιβλιοθήκη εντάχθηκε σε 4 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: το πρώτο αφορούσε στην οργάνωση και λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης και βιντεοθήκης, το δεύτερο στην ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων, το τρίτο στην ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων που αφορούν στο περιβάλλον και τέλος σε προγράμματα με θέμα την αιολική ενέργεια που επέλεξαν οι μαθητές. Από τα προγράμματα αυτά, που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, αγοράστηκαν βιβλία και είδη γραφείου.

Ακόμα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ομάδας βιβλιοθήκης στο τυπογραφείο Δετοράκη, καθώς και επίσκεψη και ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Το σχολείο επισκέφθηκαν και μίλησαν με τους μαθητές ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι συγγραφείς Μαρία Σκιαδαρέση, Γιοβάννα και ο Μήτσος Κασόλας. Είμαστε σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, που μας στέλνει ενημερωτικό υλικό και βιβλίο που εκδίδει με δική του επιμέλεια.

Κατά το σχολικό έτος 2002-2003, πέρυσι δηλαδή, η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στη νέα πτέρυγα σε μια άνετη αίθουσα 90 τ.μ. και φέτος χρησιμοποιείται και ως αίθουσα για το μάθημα της Λογοτεχνίας, αλλά παραμένει ανοιχτή για τη διδασκαλία και άλλων μαθημάτων. Παράλληλα, εχουμε σύνδεση με το Διαδίκτυο.

Οι μαθητές μας επίσης από τα έσοδα μιας χοροεσπερίδας, αγόρασαν τηλεόραση, βίντεο και DVD.

Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει 4.000 βιβλία και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα βιβλιοθηκών του ΥΠΕΠΘ, βιντεοκασέτες και cd. Δανείζονται περίπου 1000 με 1500 βιβλία στους μαθητές και καθηγητές κάθε χρόνο.

Οι στόχοι μας για το επόμενο σχολικό έτος 2004-2005:

• Η αγορά εντός βιντεοπροβολέα για να εκσυγχρονίσουμε τη διδασκαλία μας.

• Η πρόσκληση στο σχολείο ανθρώπων από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, που θα έρθουν σε επαφή και θα συζητήσουν με τα παιδιά.

• Το άνοιγμα της βιβλιοθήκης και ο δανεισμός βιβλίων κατ’ αρχάς στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και στη συνέχεια στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του σχολείου μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει θέση βιβλιοθηκονόμου που θα εξυπηρετεί στις ώρες λειτουργίες του σχολείου.

• Η ένταξη στο πρόγραμμα σκυταλοδρομίας ανάγνωσης που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές στην ανάγνωση βιβλίων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή, που έγνοια της έχει να μυήσουμε τους μαθητές μας στο εξωσχολικό βιβλίο για να γίνουν δια βίου αναγνώστες. Αυτός είναι και ο σκοπός μας”.

Εκτός από την κυρία Κουγιουμουτζάκη, υπεύθυνες καθηγήτριες για τη βιβλιοθήκη είναι και η Νότα Δημοπούλου, η Κλέλια Μπουραντά και η Ιωάννα Πανταγάκη, ενώ σημαντική υπήρξε και η βοήθεια του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ανδρέα Σεϊμένη για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο κατάλογος των βιβλίων μας

Μεγάλο βραβείο για το βίντεο "Η ιστορία του σχολείου μου"

Εκδήλωση στο αμφιθέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου